“Heb ik ook een tekstschrijver nodig?”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Opeens is iedereen tekstschrijver, copywriter en contentspecialist. Opeens tikt iedereen meer dan 350 APM. En als vanzelf overstromen de fijne koffietentjes met schrijvers die laptops en noteblocks bij zich hebben. Whatskebeurt?!

GEZOCHT: Tekstschrijver! Wat schrijft een tekstschrijver?

Hoogstwaarschijnlijk was het nooit eerder zo duidelijk dat goede teksten een verschil kunnen maken. In de digitale wereld waarin we nu allemaal leven, lezen mensen compleet anders dan voorheen. De krant vol (zoals men vond) pure waarheden, werd helemaal doorgespit. Vandaag de dag scannen mensen artikelen op smartphones en tablets. In de pure waarheid van 1 artikel, daar gelooft men al lang niet meer in. Om aan de juiste informatie te komen, worden meerdere bronnen geopend en aan de hand daarvan een mening gevormd.

Lezen gaat anders, schrijven dus ook

De een is goed in timmeren, de ander in verkopen en weer een ander in schrijven. Dat is altijd al zo geweest. (Voeg cliché toe: “Ieder z’n vak”.) Maar in alle eerlijkheid, vroeger konden er minder mensen goed lezen. Dus dat er goede schrijvers waren, was ook minder belangrijk. Een spelfoutje hier of een niet zo strategische zin ergens anders. Who cares?! Das nu wel helemaal anders!

Fouten gaan viral!

1 TaalVoutje en je tekst staat direct online te grabbel. Mensen schromen niet meer om negatieve reacties achter te laten onder door jou geschreven blogs of artikelen. En wat vooral bizar is, iedereen weet altijd alles beter. Qua schrijfstijl én qua inhoud.

Schrijven is een vak

Maar geloof mij. Dat de online reacties vol spelfouten zitten en dat ik de spottende bijschriften op Facebook vrijwel altijd 2x moet lezen voordat ik ze begrijp, versterkt alleen maar mijn weten. Schrijven is een vak. Een vak dat iedereen denkt te kunnen, maar wij tekstschrijvers weten wel beter. Wij zijn de specialisten op het gebied van letters en woorden

Maar wat schrijf ik dan?

Wanneer iemand aan mij vraagt: “Renée, wat doe jij dan voor werk?”, zeg ik bijna altijd: “Ik schrijf.” “Ow, ben je schrijver?” weerklinkt het dan. “Uh, ja en nee”, antwoord ik. “Ik schrijf alles wat je kunt lezen, behalve boeken.” En dat is eigenlijk ook zo.

Natuurlijk heb ik ook mijn voorkeuren. Maar ik kan eigenlijk alles schrijven. Volgens de regels.

Schrijven – offline & online

Een opdrachtgever geeft aan dat hij teksten nodig heeft. Dit kan zijn voor zijn website, voor een nieuwsbrief en een gedrukte folder bijvoorbeeld. Er moet een blog komen of artikelen over zijn werknemers. Of ik dat kan schrijven. Natuurlijk! Daarbij komen dan allerlei leuke klussen kijken. Het uitzoeken van de juiste informatie en het bepalen van de doelgroep. Het houden van interviews en een altijd interessante samenwerking met de designers.

Het foutloze eindresultaat valt of staat met de juiste toon, afgestemd op de lezers. Het juiste leesniveau, duidelijkheid en leesbaarheid. En ook gericht op SEO en social. Feedback. Correctierondes. Herschrijven. Als je al deze termen voorbij ziet komen, dan is het toch helemaal niet zo vreemd dat niet iedereen dit kan? Daar gaan we weer…. “Ieder z’n vak!”

Teksten creëren, corrigeren of redigeren…. Zal ik het voor je doen?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *